O nas

Główną specjalizacją naszej firmy są usługi dezynsekcji, dezynfekcji, deratyzacji jak również specjalistyczne konsultacje online z Klientami z całej Polski. Zapraszamy do kontaktu z naszymi konsultantami.

Odwiedziło nas już :

Jesteśmy tutaj

             WYMRAŻANIE PLUSKIEW

              736 290 790

              wymrazanie@icloud.com

 

 

 

telefon
Ratatuj24
e-mail

Strona główna | O nas | Blog | Usługi | Kontakt 

Copyright © Wymrażanie pluskiew 2017-2022 Wszystkie prawa zastrzeżone.

Twitter
Youtube
Google+
Instagram
0
Ratatuj24

 736 290 790

Nie czekaj! Zadźwoń

Działamy 24h/7

MONITORING HACCP, IFS, BRC, GMP, GHP

W dobie ciągłego podnoszenia jakości i bezpieczeństwa produktów żywnościowych każda firma produkująca, przetwarzająca czy sprzedająca/serwująca produkty żywnościowe ma obowiązek wdrożyć system zarządzania jakością HACCP.

Przed wdrożeniem systemu HACCP powinny być spełnione tzw. „wymogi wstępne”, a więc Dobra Praktyka Produkcyjna (GMP) wraz z Dobrą Praktyką Higieniczną (GHP), a co za tym idzie skuteczna i bezpieczna ochrona przed szkodnikami oparta na IPM (integrowane metody zwalczania szkodników - integrated pest management).

 

Proponujemy Państwu opracowanie i wdrożenie systemu ochrony przed szkodnikami tzw. PROGRAMU MONITOROWANIA i ZWALCZANIA SZKODNIKÓW wykorzystującego integrowane metody zwalczania szkodników IPM.

 

IPM polega na wykorzystaniu wszystkich dostępnych sposobów i metod zwalczania szkodników, włączając w to metody :

 

  • sanitarne,

 

  • profilaktyczne,

 

  • fizyczne,

 

  • chemiczne.

 

Dzięki regularnemu przeglądaniu wszystkich miejsc zagrożonych szkodnikami łatwo zapobiec ich pojawieniu się i rozprzestrzenieniu.

 

CELE PROGRAMU HACCP

 

Program ma zapewniać bezpieczeństwo żywności na każdym etapie produkcji,  transportu oraz jej konsumentom.

W jego ramach przewiduje się możliwe zagrożenia szkodnikami i wdraża profilaktykę: identyfikuje się miejsca, gdzie mogą się pojawić oraz wyznacza zasady zachowania obowiązujące pracowników.

 

JAK DZIAŁAMY?

 

Działania w ramach monitoringu HACCP dla każdej firmy ustalamy indywidualnie.

 

Niezbędne jest przede wszystkim:

 

  • uzyskanie jak najwięcej informacji o firmie,

 

  • wyznaczenie koordynatora,

 

  • regularny monitoring obecności szkodników,

 

  • przegląd pułapek.

 

W monitoringu HACCP bardzo ważna jest systematyczność i regularność.

Koordynator pojawi się w Państwa firmie zawsze w wyznaczonym terminie. Oprócz tego jesteśmy do Państwa dyspozycji 24h/dobę 7 dni w tygodniu.

 

W momencie zauważenia przez Państwa szkodnika, insekta, mogą się Państwo z nami natychmiast kontaktować zwlekanie niesie ryzyko ich rozprzestrzenienia.

Podstawą wspólnej współpracy jest ustalenie tzw. wymogów wstępnych HACCP. Jest to ogół procedur, dobrych zachowań i zaleceń, których wdrożenie i przestrzeganie przez wszystkich pracowników jest gwarancją bezpieczeństwa żywności, a wszystkie czynności z nią związane są zgodne z wymogami.

 

Należą do nich przede wszystkim:

 

  • szkolenia personelu,

 

  • higiena osobista,

 

  • czyszczenie i dezynfekcja,

 

  • zwalczanie szkodników.

 

System HACCP jest projektowany z uwzględnieniem potrzeb konkretnej firmy, przedsiębiorstwa czy instytucji. Ustalamy go tak, aby nie był jedynie odpowiedzią na kolejny obowiązek prawny, lecz żeby faktycznie działał i gwarantował bezpieczeństwo od szkodników. Wykrycie przez konsumentów szkodników lub ich śladów w jedzeniu jest nie tylko zagrożeniem dla ich zdrowia, a dla firmy może być katastrofalne w skutkach wizerunkowych - obowiązku tego nie można lekceważyć.

ZAPYTAJ O OFERTĘ